Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която

...
Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която
Коментари Харесай

Донев: Числата в бюджета на служебния кабинет отразяват реалността

Числата в бюджета, предложен от служебното държавно управление, отразяват действителността, с която би трябвало да се съобразяваме, без значение дали ни харесва или не. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев преди началото на днешното държавно съвещание, съобщи Българска телеграфна агенция. 

 

„ След като в края на предходната седмица, дружно с министъра на финансите Росица Велкова, представихме план на Закон за държавния бюджет, една част от реакциите на политиците и коментаторите демонстрират, че някои основни моменти, умишлено или неумишлено, са останали неразбрани. Няма да предсказвам по какви аргументи и с каква цел, само че поради грешките в преразказа, се постанова да внеса някои спомагателни ясноти “, уточни Донев. 

 

„ В последните дни не всички приказват за бюджета, само че мнозина приказват за него с епитети и съществителни имена. Вероятно, с цел да звучи по-ефектно техният прочит на бюджетните редове. Коментарите в стилистиката „ перо по перо “ са доста и от друг темперамент.

 

Министерството на финансите е в подготвеност да даде на политическите партии детайлна информация ред по ред, с цел да може да стане по-ясно за тях какво в действителност значи бюджетът на страната “, добави още той. 

 

Министър-председателят увери, че планът на Закона за държавния бюджет за 2023 година е създаден в сходство с настоящото законодателство, както в приходната, по този начин и в разходната си част. 

 

„ Казано другояче – в този бюджет се оглеждат решенията на Народното събрание от последните две години. Когато политиците подлагат на критика служебното държавно управление за бюджета, те в действителност подлагат на критика личните си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен недостиг. В претекстовете към законопроекта са посочени вероятни ограничения за понижаване на недостига до 3%, само че те не са включени в плановете за 2023 година. В случай, че измежду посочените ограничения има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово влияние върху бюджета ще бъде отразено в план-сметката на страната “, сподели още Донев. 

 

Той напомни, че „ точното място “ за разискване на бюджета на е Народното събрание. „ Всяка концепция на финансист или политик за общите ни пари е належащо да срещне схващане в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, а след това да получи парламентарна поддръжка. Всичко друго е надприказване с нулева стойност “, счита служебният министър-председател. 

 

Донев разяснява и тематиката с националния План за възобновяване и резистентност (ПВУ), като уточни, че за него се приказва само като доход и разход. „ За служебното държавно управление ПВУ е 12 законопроекта, които чакат вниманието и утвърждението на 49-ото Народно заседание. Това са 12 закона за промени “, означи Донев. 

 

Премиерът разгласи още, че на днешното си съвещание държавното управление следва да прегледа план на предписание за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за 2022 година на държавните предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване на капитала в размер на 50%. „ Да върнем назад в бюджета 100% от облагата на държавните предприятия наподобява примамливо, само че крие съществени опасности. Отговорното ръководство на страната допуска премислени, а не лесни решения “, сподели в умозаключение на изявлението си Гълъб Донев. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР